Wie zijn wij

Wat is Scouting
Scouting is een open, maatschappelijk betrokken, milieu- en mensvriendelijke organisatie voor de jeugd. Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland met meer dan 100.000 leden.
Met scouting (engels voor verkennen) is begin vorige eeuw een start gemaakt door Lord Baden-Powell. Het spel van verkennen in Nederland, gebaseerd op de ideeën van Lord Baden-Powell, is bedoeld om “een plezierige beleving van vrije tijd te bieden aan jongens en meisjes, waarbij zij zich zelf kunnen ontdekken en ontplooien.”

De SBV-Kastanjegroep
De SBV-Kastanjegroep is in 1989 ontstaan uit een fusie tussen de SBV en de Kastanjegroep. De SBV (Sint Bonifatius Verkenners) is opgericht in 1932 en was een jongensgroep die oorspronkelijk bij de H.Hartparochie hoorde. De Kastanjegroep stamt uit 1948 en is van oorsprong een meisjesgroep.

De SBV-Kastanjegroep is een kleine scoutinggroep en heeft een eigen clubhuis, ‘De Bolster’, gelegen in het prachtige park Zypendaal. We hebben vier speltakken; bevers (5-7 jaar), welpen (7-11 jaar), scouts (11-15 jaar) en explores (15-18 jaar).
De SBV-Kastanjegroep biedt de mogelijkheid om met elkaar samen de wereld te verkennen en leuke activiteiten te ondernemen. De nadruk ligt hierbij op vriendschap en samenwerking. Door het dragen van een scoutfit (scouting uniform) zijn we herkenbaar en is het duidelijk dat we tot de zelfde scoutinggroep behoren.

Het programma hangt samen met de leeftijd.
Bij de welpen vooral gericht op het samen op avontuur gaan in een themawereld (Junglebook). Zij leren spelenderwijs de wereld en daagelijkse vaardigheden kennen. Verder wordt er geknutseld, hutten gebouwd en speurtochten gelopen.
De Scouts trekken er op uit en houden zich bezig met kamperen, kompastochten, kampvuur, geheimschrift, pionieren, seinen en nog veel meer. Scouts leren spelenderwijs hun eigen verantwoordelijkheid te nemen.
De Explorers maken al hun eigen programma. Hiermee komen eigen ideeën en initiatieven helemaal tot hun recht. Zij hebben dan ook geen leiding, maar begeleiding van een volwassene, die ze met raad en daad terzijde staan.