4/5 mei opkomst 2019

Vandaag herdenken we alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en alle andere oorlogen. Daarnaast vieren we in het kader van 5 mei onze vrijheid.

De welpen en scouts hebben in gemengde groepjes een woordweb gemaakt om te ontdekken waar zij met 4 en 5 mei aan denken. Hierna begon het spel; als verzetsstrijder maakten zij de oorlog door. Natuurlijk heb je in het verzet een geheime identiteit nodig. Daarom heeft iedereen een nieuw paspoort gemaakt. Vervolgens moest er een geheime boodschap ontcijferd worden uit een oude uitgave van het Parool. Als verzetsstrijder moesten er voedselbonnen gesmokkeld worden en moest er vanuit het gebouw gespioneerd worden. Als je echter niet goed oplette, kon je in de gevangenis belanden. Gelukkig konden andere verzetsstrijders de gevangenis openbreken.

Met het terugvinden en heisen van de groepsvlag was het spel gewonnen. Als afsluiter hebben we de groepsvlag en Nederlandse vlag halfstok gehangen, waarna hij na een minuut stilte in het kader van 5 mei helemaal omhoog ging.